Wykonanie
Pyszne kotlety na grill, z mielonej
jagnięciny. Ze Stambułu przyjechało z nami do
kraju trochę różnych przypraw,
między innymi
przyprawa do köfte. A ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Kotleciki wyszły świetne, następnym razem sprawdzę wersję wołową. Uprzedzając ewentualne pytania - dodanie
sody powoduje, że
mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu). Polecam!Inspiracją był przepis ze strony Turcja od Kuchni .

składniki600 g
mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej
jagnięciny)4 ząbki
czosnku1 łyżka tureckiej
przyprawy do köfte (jeśli takiej
przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce
kminu rzymskiego,
słodkiej papryki, mielonego
ziela angielskiego i pół łyżeczki
ostrej papryki))
sólpieprz1/2 łyżeczka
sody oczyszczonejmały pęczek
natki pietruszkiprzygotowanie
Cebulę,
czosnek i
natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do
mięsa, przyprawić
solą i
pieprzem, dodać
sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki - kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z
boku. Podawać np z tureckim
chlebkiem - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego!



