Wykonanie
Przepis na tą potrawę dostałam od koleżanki z pracy. Było to bardzooo dawno. Ani Mariola ani ja nie pracujemy już w tej firmie, ale przepis został do dziś. Muszę przyznać, że bardzo lubię tak przygotowanego
kalafiorka. Często pojawia się u mnie na
stole. Podaję go też wtedy, kiedy odwiedzają nas goście i jest wówczas rozchwytywany. Tym razem miałam małego
kalafiora, dlatego użyłam 30 dag
mięsa mielonego. Wiadomo, kiedy będzie większy, trzeba będzie użyć więcej
mięsa.

SKŁADNIKI
kalafior mały;0,30 dag
mięsa mielonego;
jajko;ząbek
czosnku;
czosnek granulowany;
natka pietruszki;
przyprawa rosołowa;
papryka słodka;
pieprz;
sól.WYKONANIEGotujemy
wodę w garnku, solimy. Na wrzątek wrzucamy
kalafiora. Obgotowujemy go około 10-15 minut. Wyciągamy na talerz. Do
mięsa mielonego dodajemy
jajko,
natkę, posiekany ząbek
czosnku,
czosnek granulowany,
pieprz i
sól. Dokładnie mieszamy.
Mięso wpychamy od
spodu między różyczki
kalafiora. Warzywo nafaszerowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy warzywkiem i słodka
papryką. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut. Gotowe, można się objadać!