Wykonanie
Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na
ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z
botwinką i
fetą. Miałam same liście
botwinki z łodyżkami,
buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też
buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu.

składniki (na 3 placki)ciasto z tego przepisuliście wraz z łodyżkami z pęczka
botwinki1
młoda cebulapęczek
młodej cebulki ze
szczypiorem6 łyżek
jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch200 g
fetypapryka w płatkachprzygotowanie
Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko
solą,
płatkami chili, polać
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 minut, aż liście lekko się podpieką.
Cebulkę i
szczypior pokroić w krążki,
cebulę w cienkie pół krążki.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować trzy cienkie placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować 2 - 3 - ma łyżkami
jogurtu. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie delikatnie posolić, posypać
płatkami chiliNa
śmietanie rozłożyć podpieczoną
botwinkę,
szczypior i pokrojoną
cebulę, posypać pokruszoną
fetą. Można dać na wierzch łyżkę
jogurtu.Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym piekarniku. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 minut, na kamieniu 7 minut.Smacznego!Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba. Piekłam na blasze, żeby łatwiej było zsuwać placki, blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam opcję podpiekania od góry.




