Wykonanie
Obejrzałam w TV R. Makłowicza , który uroki Teneryfy odkrywał. Robił
między innymi
majonez z
awokado. Przepis prosty, a sos wyglądał na bardzo smaczny. Dojrzałe
awokado było w domu więc nie pozostało mi nic innego jak sprawdzić smak.
Majonez wyszedł pyszny, świetnie sprawdza się jako dodatek do
wędliny,
jajek, no i oczywiście
morskich stworów. Polecam!Przepis podany przez Roberta Makłowicza

składniki1 duża
cytryna2
awokado1
żółtko100 ml
oliwy1
cebula czerwona1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku (użyłam
papryki wędzonej)
morska sólprzygotowanieDo naczynia wcisnąć
sok z cytryny.
Awokado naciąć wzdłuż, pozbawić pestki, wybrać łyżeczką miąższ i dodać do
soku z cytryny. Posolić, zmiksować na gładką masę. Dodać
żółtko i stopniowo wlewać
oliwę cały czas mieszając.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu. Sos doprawić
ostrą papryką w proszku i
solą. Całość dobrze wymieszać. Smacznego!Uwagi: Robiłam z połowy porcji, wyszło ok 200 ml
majonezu, czyli spora porcja

