Wykonanie
Choć fascynowały mnie od dawna, pierwsze przygotowałam przez przypadek, kiedy to kawałki
jarmużu dodałam do domowej pizzy. :) Bardzo mi wtedy zasmakowały i dlatego, chwilę później, przygotowałam kolejną porcję. Są naprawdę smaczne, delikatne i bardzo chrupiące. Można je jeść jako przekąskę albo stosować jako dodatek do innych dań.
źródło inspiracji: www.jadlonomia.compęczek
jarmużupłaska łyżeczka
ostrej papryki wędzonejświeżo mielona
sól morska1-2 łyżki
oliwyLiście
jarmużu umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 - 3 cm (w przypadku
jarmużu paczkowanego, wystarczy go przebrać, usuwając kawałki ze stwardniałymi włóknami). W dużej misce wymieszać
oliwę z
papryką. Wsypać
jarmuż i bardzo dokładnie wymieszać, aby
oliwa pokryła wszystkie liście. Następnie ułożyć je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Oprószyć świeżo mieloną
solą.Piec przez 5 -7 minut w temperaturze 150 stopni, aż będą chrupkie (pod koniec pieczenia obserwować czy nie zaczynają ciemnieć - przypalają się bardzo szybko).Smacznego!