Wykonanie
Już od dawna "czaiłam" się na ten przepis. Ostatnio przyjaciółka kupiła mi
jarmuż i wiedziałam, że najwyższy czas go wykorzystać na
chipsy. Uznałam, że będą świetną alternatywą niezdrowych przekąsek, które niestety kocham - miałam rację!
Chipsy jarmużowe są pyszne, delikatne i chrupiące zarazem. Dodatek ostrych przypraw podkręca smak i sprawia, że trudno przestać sięgać po kolejnego. Na szczęście można sobie na to pozwolić, bo jak wiadomo
jarmuż jest bardzo zdrowy :)Przepis, który zasugerował mi temperaturę pieczenia podawał czas 3-5 minut. Moje piekły się raczej 10-12, ale może to zależy od piecyka. Ważne, żeby ich pilnować i nie pozwolić im się spalić.
Składniki:
jarmuż - ja miałam myty i krojony z Biedronkiszczypta
soliszczypta
ostrej paprykiszczypta suszonego jalapeño
oliwaJeżeli macie całe liście
jarmużu, to należy je umyć i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając twardą łodyżkę ze środka.Przekładamy
jarmuż do miski i dodajemy
sól,
przyprawy i delikatnie skrapiamy
oliwą. Mieszamy (najlepiej dłońmi) aż liście równomiernie pokryją się
oliwą i
przyprawami.Przekładamy na blachę, tak aby nie leżały jeden na drugim.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 stopni i pieczemy aż staną się chrupiące - jak wspomniałam wcześniej, mi zajęło to więcej czasu niż się spodziewałam, więc najlepiej co chwila sprawdzać, czy są już gotowe.Smacznego!