Wykonanie
Już są. Pierwsze białe
szparagi. Na początek wersja najprostsza, ale być może najsmaczniejsza, a na pewno wydobywająca ze
szparagów cały ich niezwykły smak.
Szparagi z
bułką tartą i
masłem. Najlepsze są białe
szparagi średniej grubości. Z cienkich, po obraniu nic nie zostaje, a najgrubsze bywają zdrewniałe. Jedzenie takich
szparagów zaczynam zwykle od przeciwnej strony niż główka. Pod koniec na talerzu zostają mi same główki,
masło i
bułka, czyli to co najlepsze! Z pewnym wstydem przyznaję, że najlepsze są główki zgniecione widelcem i zmieszane z
bułką i
masłem! Pycha!

składniki (2 porcje)2 pęczki białych
szparagów2 łyżki
tartej bułki*3 łyżki
masła*
sólpieprz* ilość
masła i
bułki zależy od naszych upodobać.przygotowanie
Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć
szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy
szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najbardziej lubię obieraczki takie jak na zdjęciu nr 3 ale możemy użyć dowolnej obieraczki do warzyw. Po obraniu , należy
szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym
szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle
wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię.
Wodę lekko solimy, można też dodać odrobinę
cukru( nigdy nie dodaję ). Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, lub gotujemy dużą ilość
szparagów, możemy użyć po prostu zwyczajnego garnka i gotować
szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się
wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut. Kiedy
szparagi się gotują szykujemy
tartą bułkę. Są dwa sposoby. Pierwszy: na patelni rozpuścić
masło Sprawdzamy czy
szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu,
szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy
szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Przekładamy na talerze, polewamy
masłem z
tartą bułką.Przygotowanie
tartej bułki :Są dwa sposoby. Pierwszy: na patelni rozpuścić
masło, wsypać
bułkę, smażyć na małym ogniu aż
bułka się zrumieni. Tak przygotowaną polewać
szparagi.Metoda druga, moja ulubiona: w małym garnuszku topimy
masło, na suchej patelni prażymy
bułkę tak długo aż
zrobi się brązowa. Ugotowane
szparagi posypujemy uprażoną
bułką i polewamy gorącym
masłemSmacznego!






