Wykonanie
Kolejne smaczne smarowidło do
chleba. Wędzone
śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam
Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.

składniki250 g
wątróbki drobiowej1
jabłko typu szara reneta3-5
śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone
śliwki a nie suszone)1
cebula czerwonapieprz,
sól,
chilli lub
ostra papryka,
majeranekłyżka miękkiego
masłaOlej do smażeniaprzygotowanie
Wątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać
oliwę i na gorącą wrzucić
wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane
jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone
śliwki, poszatkowaną
czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać
chilli,
pieprz,
majeranek. Skończć smażenie gdy
śliwki i
jabłko będą wystarczająco miękkie, posolićLekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając
masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego!

