ßßß Cookit - przepis na pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami

pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Kolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.
składniki
250 g wątróbki drobiowej
1 jabłko typu szara reneta
3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone)
1 cebula czerwona
pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek
łyżka miękkiego masła
Olej do smażenia
przygotowanie
Wątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić
Lekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/03/pasta-z-watrobki-z-wedzonymi-sliwkami.html