Wykonanie
Bardzo dobry dodatek do
mięs. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni
składnikiszklanka grubej
kaszy bulgurłyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
masłaśrednej wielkości
cebulałyżeczka
mięty suszonejłyżeczka
currypół łyżeczki pul biber (
papryka turecka )
czarny pieprzsól1 , 5 szklanki wrzątkuprzygotowanieDo garnka wkładamy
masło i
oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona
cebulę, solimy i smażymy. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
przyprawy, smażymy minutę, dodajemy dokładnie umyty w zimnej wodzie bulgur. Mieszamy, smażymy chwilkę i zalewamy wrzątkiem. Gdy
woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy szczelnie pokrywką. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, podnosimy pokrywkę, mieszamy, przykrywamy papierowym recznikiem by wchłonął nadmiar wilgoci i zamykamy pokrywkę. Zostawiamy na 5 minut by
kasza `odpoczęła`. Przed samym podaniem należy
kaszę przemieszać jeszcze raz. Smacznego!Uwagi:
Kasza wyszła bardzo smaczna, ale nieco ostra. Tak więc Ci którzy
ostrego nie lubią , powinni dodać mniej
curry i
papryki.