ßßß
Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z bazylią
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa pomidorowa z bazylią
Składniki
Oliwa z oliwek
Masło
Cebula
Pomidor
Czosnek
Wywar drobiowy
Wino białe wytrawne
Koncentrat pomidorowy
Bazylia
Śmietana kremówka
Sól
Pieprz
Wykonanie
Podejrzany i zapamiętany przeze mnie przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiej
składniki1 łyżka
oliwy z oliwek
2 łyżki
masła
1 średnia
cebula
drobno pokrojona900 g dojrzałych
pomidorów
lub 2 puszki pokrojonych3 ząbki
czosnku
drobno pokrojone3 szklanki
wywaru drobiowego
1/2 szklanki
wytrawnego białego wina
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
2 łyżki poszatkowanej świeżej
bazylii
+parę listków do przybrania2/3 szkl
śmietanki kremówki
(opcjonalnie)
sól
,
pieprz
przygotowanie
Pomidory
, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać
masło
z
oliwą
,zeszklić
cebulę
i
czosnek
. Dodać
pomidory
,
koncentrat pomidorowy
i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać
wino
,
bulion
, dołożyć
bazylię
i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić
solą
i
pieprzem
, zabielić
śmietanką
. Podawać posypaną listkami
bazylii
. Smacznego!Uwagi Po podsmażeniu
pomidorów
a przed dodaniem
bazylii
można
pomidory
przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. My
śmietanę
dodawaliśmy prosto do talerzy - smak zupy bez
śmietany
był bardzo dobry.
Źródło:
http://staregary.blogspot.com/2014/01/zupa-pomidorowa-z-bazylia.html
Przepisy powiązane
Sos pomidorowy - klasyczny sos marinara
Zupa krem z pomidorów
Spaghetti a’la bolognese
Ryżowa sałatka z pomidorami i bazylią
Pasta pomidorowa z ciecierzycy
Składniki powiązane (0)