Wykonanie
Prosta i szybka do zrobienia
tarta.
Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.

składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g
cebuli (czerwona i biała)150 g
szynki4
jajka100 ml
śmietanyzioła do wyboru -
estragon,
szczypiorek,
zielona cebulka100 g
sera np
chedar - starty
sól,
pieprz1 łyżka
octu balsamicznegopomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę
grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu.
Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na
maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż
zrobi się miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę
octu balsamicznego i posolić.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Jajka rozbełtać w misce, dodać
śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć
cebulę,
szynkę, posypać
ziołami, zalać
jajkami i
śmietaną. Posypać
serem. Przybrać pokrojonym na plasterki
pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego!


