Wykonanie
Przepis na ten mus dostałam lata temu od koleżanki, która o ile pamiętam dostała go od znajomej z Izraela. Być może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół -
ryba inaczej.

składniki1 duża
cebula2
jajka ugotowane na twardo180 g
tuńczyka w oleju z puszki2 łyżeczki zupy cebulowej instant2 x 3/4 szklanki gotującej
wodysok z 1
cytryny14 g
żelatyny5-6 ząbków
czosnku zmiażdżoneprzygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki
wody,
żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki
wody. Do malaksera włożyć
cebulę ,
tuńczyka (odsączonego),
czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać
sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i
żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić
solą i
pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych
oliwą lub
olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!