Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów" . Jak łatwo się domyślić, uskuteczniamy dietę, konkretnie - dietę proteinową (całkiem ostatnio modną). Moim pierwszym zamierzeniem było zawieszenie blogowania na najbliższe "- 15 kilogramów" ;), ale to chyba niewykonalne, więc od czasu do czasu pojawią się tu jakieś proteinowe przepisy (a przy okazji może uda mi się nadrobić ponad półroczne zaległości).Ponieważ to nasz pierwszy deser od ponad tygodnia, nasze wymagania mogą być zaniżone, a opinia nieobiektywna, ale mus jest niczego sobie i chętnie będziemy do niego wracać. :)Mus przygotowałam z okazji
Cytrusowego Weekendu 2009 .

2 listki
żelatyny1/2
cytrynyjajko2 łyżki słodziku250 g odtłuszczonego
twarożkuszklanka
wodyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z
cytryny zetrzeć skórkę i odstawić.
Białko oddzielić od
żółtka i ubić na sztywną pianę, dodać połowę słodzika i ubijać jeszcze kilka sekund. Do
żółtka dodać drugą łyżkę słodzika i 50 g
serka. Wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę, następnie przelać do rondelka i podgrzewać ok. 2 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
żelatynę, dobrze wymieszać. Resztę
twarożku ubić do aksamitnej konsystencji i dodać do masy, następnie dodać ubite
białko i delikatnie wymieszać. Przelać do pucharków, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego!