Wykonanie
Zupa czosnkowa odsłona trzecia! Moim zdaniem najbardziej wyrazista i moja ulubiona. Przepis z książki " Encyklopedia Sztuki Kulinarnej t. 26 Zupy "

składniki (dla 4 osób)40 ząbków
czosnku - u mnie 4 duże główki100 ml białego,
wytrawnego wina100 ml
śmietanki50 g mielonych
migdałów1
żółtkołyżeczka suszonego
tymianku1/4 łyżeczki
papryki (użyłam ostrej)1,2 l
bulionudo podaniagrzanki usmażone na
oliwiepietruszka lub
szczypiorekprzygotowanieZagotować
bulion, wsypać
tymianek i gotować 5 minut.
Czosnek obrać z zewnętrznej łupinki, podzielić na ząbki - ząbki zostawić w łupinkach. Dołożyć do
wywaru i gotować bez przykrycia, na małym ogniu, przez 30 minut. Po tym czasie
wywar przecedzić przez sito, a pozostały na sicie
czosnek lekko przetrzeć do
wywaru. To co zostanie - wyrzucić. Dolać
wino i zagotować .
Śmietankę dobrze roztrzepać z
żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone
migdały , doprawić
solą,
pieprzem,
papryką . Podawać z grzankami posypanymi
ziołami.




