Wykonanie

Kupiłam
pietruszkę, z myślą o czipsach. Zrezygnowałam z pęczotta, wykorzystałam zeszkloną
cebulę z
porem, a z gara, obok, dolałam
bulion.
Melon został z porannego koktajlu. Szybko? Najszybciej jak to możliwe, bo obudził się po kilkunastu minutach...Składniki:5
młodych pietruszek, w plasterki1
młoda cebula, w kostkębiała część
pora, posiekana2 cm plaster
melona (dla mnie była trochę za słodka, ale to dziecku miało smakować i smakowało)4 chochle
bulionu warzywnego1 szklanka tłustego
mleka1 łyżka klarowanego
masłapo 1/3 łyżeczki kuminu,
cynamonu,
pieprzu cayennełyżka posiekanych
pistacji, do posypaniakilka kropel
olio peperoncino, do podaniaNa
maśle zeszklić
por i
cebulę. Dodać
pietruszkę, chwilę dusić i wlać
bulion. Gotować, aż
pietruszka będzie miękka. Zmiksować z
melonem. W tym samym garnku zagotować
mleko z
przyprawami i zredukować o połowę. Wlać do kremu i wymieszać. Podać z
pistacjami i ostrą
oliwą.