Wykonanie

Skladniki :
por 2 szt.
ziemniaki 2 szt.
sól morskapieprzcukier brązowyoliwamasłomiód akacjowy
bulion warzywny 2 szklanki
mleko 1/5 szklankiprażone pestki dyn i- garśćjedna mała
ostra papryczkaświeży
imbirWykonanie :
Pory myjemy a następnie po odcięciu końcówek kroimy na większe talarki. Płuczemy na sitku, ponieważ
por lubi być w środku przybrudzony. W garnku rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy duży plaster
masła (nie żałujemy go) i w kolejności; małą papryczkę, którą lekko podsmażamy, wrzucamy nasz pokrojony i czysty
por, lekko posypujemy
cukrem brązowym, w ten sposób karmelizujemy nasz
por. Na tarce trzemy świeży
imbir, którego niewielką ilość dodajemy do zupy, uważając by nie zdominował smaku potrawy. Całość mieszamy i lekko dusimy. Dodajemy obrane, wymyte i pokrojone w plastry ziemniaczki, mieszamy całość. Dolewamy dwie szklanki
bulionu warzywnego, mieszamy i następnie półtorej szklanki
mleka. Przyprawiamy: solimy i
pieprzymy do smaku. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Po wyłączeniu wyciągamy papryczkę i miksujemy na aksamitną masę. Dodajemy łyżeczkę
miodu akacjowego i posypujemy uprażonymi
pestkami dyni.Efekt na załączonym obrazku :)Jeżeli ktoś lubi bardziej klarowną zupkę, może sobie ją przetrzeć przez sitko (tak zwykle robię).Życzę smacznego !