ßßß Cookit - przepis na Zupa z porów i ziemniaków

Zupa z porów i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Skladniki :
por 2 szt.
ziemniaki 2 szt.
sól morska
pieprz
cukier brązowy
oliwa
masło
miód akacjowy
bulion warzywny 2 szklanki
mleko 1/5 szklanki
prażone pestki dyn i- garść
jedna mała ostra papryczka
świeży imbir
Wykonanie :
Pory myjemy a następnie po odcięciu końcówek kroimy na większe talarki. Płuczemy na sitku, ponieważ por lubi być w środku przybrudzony. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy duży plaster masła (nie żałujemy go) i w kolejności; małą papryczkę, którą lekko podsmażamy, wrzucamy nasz pokrojony i czysty por, lekko posypujemy cukrem brązowym, w ten sposób karmelizujemy nasz por. Na tarce trzemy świeży imbir, którego niewielką ilość dodajemy do zupy, uważając by nie zdominował smaku potrawy. Całość mieszamy i lekko dusimy. Dodajemy obrane, wymyte i pokrojone w plastry ziemniaczki, mieszamy całość. Dolewamy dwie szklanki bulionu warzywnego, mieszamy i następnie półtorej szklanki mleka. Przyprawiamy: solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Po wyłączeniu wyciągamy papryczkę i miksujemy na aksamitną masę. Dodajemy łyżeczkę miodu akacjowego i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Efekt na załączonym obrazku :)
Jeżeli ktoś lubi bardziej klarowną zupkę, może sobie ją przetrzeć przez sitko (tak zwykle robię).
Życzę smacznego !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2012/11/zupa-z-porow-i-ziemniakow-dwie-pory.html