ßßß Cookit - przepis na Zrolowane tosty francuskie.

Zrolowane tosty francuskie.

nazwa

Wykonanie

Po weekendzie przeciągi w lodówce i spiżarni. Lekko czerstwy chleb orkiszowy, zapomniany przez mieszakańców Bartkiewiczówny. Jakieś resztki owoców, ricotta (tą mam prawie zawsze) i... olśnienie! Nie uwierzycie skąd? TVN 24 pokazywało filmiki internautów z wczorajszych nawałnic. Ktoś z poszkodowanych użył stwierdzenia, że czul się jak sprasowany śledź i wtedy przypomniałam sobie o filmie, który dawno temu pokazywał mi Wiktor (starszy syn), na kanale YouTube, w programie "5 sposobów na..." Chłopaki rolowali, chyba butelką, swoje kromki.
To, co w nie zapakujecie, może ograniczyć już tylko Wasza wyobraźnia lub spiżarnia, jak u mnie. Następnym razem, na pewno będzie banan i masło orzechowe.
Składniki:
3 kromki chleba, bez skórki ( u mnie orkiszowy, własny wypiek, ale może być każdy inny, najlepszy jednak jasny)
do środka:
mus malinowo - porzeczkowy (garstka malin i porzeczek zagotowana z łyżką syropu klonowego; zimny mus dosmaczyć miodem i pieprzem syczuańskim, dla dzieci powyżej roku)
łyżka ricotty
masło do smarowania
do panierowania:
1 jajko, zerówka
łyżka mleka
łyżeczka jogurtu
łyżka syropu klonowego
wiórki kokosowe
Chleb wałkować tak długo, aż będzie płaski i elastyczny. Każdego tosta posmarować masłem, serkiem i musem. Zrolować. W miseczce rozbić jajko z jajko mlekiem, jogurtem i syropem. Rozgrzać piekarnik, górną grzałkę. Patelnię (bez plastikowych dodatków), naczynie do zapiekania, żaroodporne, wysmarować masłem klarowanym. Tosty obtoczyć w jajku, potem we wiórkach ( o których zapomniałam) i układać w naczyniu. Piec na złoto, z każdej strony (można też usmażyć).
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/07/zrolowane-tosty-francuskie.html