Wykonanie

Zauważyłam, że z kuchni francuskiej wybieram najmniej pozycji. Czas to zmienić, choć dzisiaj kuchnie świata tak bardzo wymieszały swoje tradycyjne dania, że mam trudność z ich rozpoznaniem. W
sieci, tv, książkach i czasopismach, wielu blogerów, kucharzy, wizjonerów kulinarnych, eksperymentuje i dodaje coś od siebie. Zmienione receptury nie muszą być gorsze. Są inne, ale podstawą zawsze jest jakieś regionalne cudo. Dobrze jest, kiedy źródło jest wskazane. Wtedy łatwiej można dotrzeć do pierwotnego przepisu i samemu nadać mu swojego charakteru. Dzisiaj podam Wam przepis na gotowane
jajko pieczone pod beszamelem. Klasyka w kuchni francuskiej. Powiecie, że zwykłe
jajko na miękko obarczone ciężkim sosem. Ale jak powiecie mollet to danie zaraz zyskuje na lekkości i uwadze ;) I zapewniam Was, że na niej się nie skończy. To wspaniały początek dnia. Śniadanie mistrzów, które na długo zaspokaja energetyczne potrzeby.
Jajka możemy ugotować wieczorem, sos przygotowuje się w trzy minuty, a całość zapieka cztery. Zatem i szybkie, i łatwe, i pyszne danie w dziesięć minut. Moje dzieci je uwielbiają :)Składniki na 3 porcje:6 dużych jaj zerówek3 spore garście
szpinaku1 łyżka
mąki1 szklanka
mleka1 łyżka
masła3 łyżki
startego sera, u mnie
cheddar1 łyżka startego
parmezanuświeżo starta
gałka muszkatołowasólkilka kropel
cytrynyJajka włożyć do zimnej
wody i od chwili zagotowania się
wody, gotować 5 minut (
jajka z lodówki). Powinny
mieć płynne
żółtko. Obrać nie uszkadzając
białka i odłożyć. W rondlu rozgrzać
masło i delikatnie zezłocić (powinno nabrać charakterystycznego koloru i zapachu palonego
masła), dodać
mąkę i stopniowo dolewać zimne
mleko. Sos doprawić
solą,
sokiem z cytryny i
gałką muszkatołową.
Szpinak zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzątku, a
potem na chwilę do lodowatej
wody; odcedzić). Dusić minutę na odrobinie
masła. Doprawić
solą i gałką.W naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję, wysmarowanych
masłem, ułożyć porcję
szpinaku, posypać łyżką
cheddara, na nim po dwa
jajka i zalać ciepłym sosem. Posypać
parmezanem i zapiec aż sos się zrumieni, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podać z ciepłą
bagietką.


