Wykonanie

Składniki na 4 porcje:200 g
kaszy gryczanej, palonejgarść
szpinaku, do podaniałyżka posiekanej
natki, do podaniakilka ścinek
sera manchego, do podania1
bakłażan, w grubą kostkę1
szalotka, w kostką1
gruszka, w kostkę1
figa, w półksiężyce1
korzeń pietruszki, w paski2 łyżki
oliwybiałe wino, do podlewania
sólpieprzWszystkie warzywa usmażyć na
oliwie, zaczynając od
szalotki. Dalej
pietruszkę i
bakłażana. Podlewać
winem, kiedy będą przywierać do dna, a kiedy zmiękną dodać
gruszkę i
figę. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Ugotować
kaszę zgodnie z zaleceniem producenta. Przesypać do miseczki i odparować. Dodać do gulaszu i jeszcze raz całość podgrzać. Przed podaniem wymieszać z
porwanymi liśćmi
szpinaku i
natką. Podać z twardym,
owczym serem manchego.