Ostatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego.Składniki:Kruche ciasto:4 żółtka1/2 szkl. cukru pudru3 szkl. mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła3 łyżki kwaśnej śmietanyMak:Puszka makubakalie według uznania5 jajekpół szklanki kaszy mannyszklanka cukrumargarynaparę dużych jabłekłyżeczka sodykropla aromatuWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem.Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st.Porcja na dużą blachę .