Wykonanie
Póki sezon malinowy trwa, nadal korzystam ze świeżych
owocków i przygotowuję różne deserki, śniadania czy obiadki. Tym razem mam dla was przepis na pyszne pierożki z
serem i
malinami. Smakują po prostu cudownie. Idealnie pasuje do nich sos
truskawkowo-
borówkowy, przygotowany z
jogurtu naturalnego i domowego
dżemu.Składniki na 35 pierogów:ciasto:2/3 szklanki
mąki ryżowej2/3 szklanki
mąki pszennej typ 6501/2- 1/3 szklanki
mlekapół łyżeczki
soliłyżeczka
cukrunadzienie:180g
sera białego180g
malin4 łyżeczki
cukrujajkoCiasto:Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
cukier i
sól. Dolewamy 1/3 szklanki
mleka i zagniatamy ciasto. Jeśli uznacie, że jest zbyt twarde, możecie dodać więcej płynu.Nadzienie:Do miseczki przekładamy
ser i bardzo dokładnie go rozgniatamy, najwygodniej będzie widelcem. Dodajemy
cukier i
jajko, całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy
malinki i delikatnie łączymy je z
serem.Wykonanie:Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2mm. Wycinamy z niego kółka, za pomocą szklanki. Nakładamy do nich nadzienie i sklejamy brzegi.Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą
wodą i gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia do wierzchu.Smacznego:)