ßßß


Składniki:Ciasto :2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 6504 żółtka250 g masła1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego1 łyżka zimnej wodyNadzienie:1 kg winnych jabłek (po obraniu)4 łyżki cukru1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżka soku z cytryny1 kisiel cytrynowyBeza makowa:4 białka1/2 szklanki cukru pudru2 płaskie łyżki suchego maku1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier z cynamonem lub cynamon1 łyżka bułki tartejWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą.
Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką.
Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak.
Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na bezę.Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia.Udanych wypieków ;-)