Wykonanie
1 szklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki chudego
mlekaszczypta
soli1 łyżka
miodu rzepakowego1
laska wanilii5 świeżych fig1 łyżka
cukru brązowego cynamonowego2 łyżki
masła3 łyżki
wody3 łyżki mieszanych ziaren-
siemię lniane,
dynia,
słonecznik,
sezamWykonanie:
Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat,zalewamy ją gorącym
mlekiem, dodajemy wydrążoną
laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę
soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż
kasza wchłonie prawie cały płyn w
między czasie osłodzić
miodem.Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"
Figi myjemy kroimy na cząstki.W rondelku rozgrzewamy
masło, dodajemy
owoce, zasypujemy
cukrem, dodajemy ziarenka
wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać
wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania
syropu.Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy.
Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi
figami, posypać ziarnami, od razu podawać.Życzę smacznego!