Wykonanie

Zawsze piekę inne muffinki i wciąż szukam na nie nowych inspiracji. Dziś przedstawiam przepis na pyszne babeczki o delikatnym smaku
pomarańczy - w przepisie wykorzystujemy tylko skórkę, dlatego smak
cytrusów nie jest dominujący i świetnie łączy się z
czekoladą. Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/orange-chocolate-chip-muffins/1/4 szklanki
oleju,3/4 szklanki
mleka,1/2 szklanki
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 i 3/4 szklanki
mąki,małe opakowanie
cukru waniliowego,2
jajka,2 łyżki skórki startej z
pomarańczy,niecała szklanka
groszków czekoladowych lub połamanej na małe kawałki
czekolady, na kruszonkę:1/3 szklanki
mąki,1/4 szklanki
brązowego cukru,1/4 szklanki
cukru,1/4 szklanki zimnego
masła pokrojonego w kostkęW misce wymieszać
mąkę i proszek (łyżkę mieszanki odłożyć i obtoczyć w niej kawałeczki
czekolady). W drugim naczyniu połączyć
olej z
cukrem,
cukrem waniliowym, dodać
jajka, skórkę i
mleko. Wsypać
mąkę z proszkiem i
czekoladę, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do muffinek. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami do konsystencji mokrego piasku, posypać mieszanką muffinki. Piec w temp. 180 stopni ok.20-25 minut.