Wykonanie
Wyśmienity, znany murzynek z
gruszkami.
Gruszka w połączeniu z
czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne :). Sprawdźcie sami.
Składniki :1/2 kostki
masła1 i 1/2 szkl.
cukru1 opak.
cukru waniliowego4 łyżki
kakao3 łyżki
oleju5
jajek2 szkl.
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia4-5 średnich
gruszek1/2 tabliczki
czekoladySposób przygotowania:
Masło,
cukier i
cukier waniliowy oraz
kakao, rozpuść w rondelku. Wlej
olej i 1/3 szkl.
wody. Wymieszaj i ostudż.Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym
żółtku,
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z
białek.
Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając ,
gruszki przekrojoną częścią do dołu.Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut.Po ostudzeniu posyp wiórkami startej
czekolady.
Smacznego