ßßß
Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cmCzas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczeniaSkładniki:
2 gruszki¼ kostki masła1 szklanka cukru*Niecałe opakowanie cukru waniliowego3 łyżki kakao2 łyżki oleju4 jajka1 ½ szklanki mąki*Łyżeczka proszku do pieczenia½ tabliczki czekolady¼ szklanki wody*Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankachMasło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao rozpuszczamy na małym ogniu w niewielkim rondelku. Do tego dolewamy olej oraz ¼ szklanki wody. Dokładnie mieszamy oraz zostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa kakaowa ostygnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Mieszamy ręcznie by nie utracić puszystości ciasta. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy oraz usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy owoce w cieście, usuniętymi gniazdkami do dołu. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy czekoladą utartą na wiórki.



Przepis zaczerpnięty z czasopisma "Smaki Życia" nr 9/3013