Wykonanie



Florencja to jedno z piękniejszych włoskich miast, z którego mam wiele pięknych wspomnień. Kiedy zobaczyłam, jak Laura Vitale przyrządza to danie w swoim programie, wiedziałam, że prędzej czy później je przygotuję. Wykorzystałam do niego przepyszne (ale niestety w tym roku już ostatnie)
pomidorki koktajlowe z działki moich rodziców. Sos do
makaronu jest pyszny, kremowy i delikatny, powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za
szpinakiem. Smacznego:) dla 2 osób:podwójna
pierś z kurczaka,ok. 3 ząbków
czosnku,3 łyżki
mąki3/4 szklanki
bulionu3/4 szklanki
śmietanki (kremówki lub 18%)pół szklanki startego
parmezanuok. 100-150 g
szpinakupomidorki koktajlowe (ok.15 sztuk)ok.200-250 g
makaronu kokardki
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, obtoczyć w
mące i przesmażyć. Gdy będzie prawie gotowe, w osobnym garnku możemy zacząć gotować
makaron.
Kurczaka zdjąć z patelni, odłożyć na bok, a na tej samej patelni przesmażyć szybko
czosnek. Zalać
bulionem, zredukować go o połowę (poczekać, aż wyparuje), dodać
szpinak i
pomidorki, cały czas mieszając (
szpinak bardzo szybko
zrobi się miękki i zmniejszy swoją objętość). Dorzucić gotowe
mięso, zalać
śmietanką, doprawić, wsypać
parmezan, poczekać aż sos troszkę zgęstnieje. Zalać
makaron i od razu podawać.