ßßß Cookit - przepis na makaron po florencku

makaron po florencku

nazwa

Wykonanie

Florencja to jedno z piękniejszych włoskich miast, z którego mam wiele pięknych wspomnień. Kiedy zobaczyłam, jak Laura Vitale przyrządza to danie w swoim programie, wiedziałam, że prędzej czy później je przygotuję. Wykorzystałam do niego przepyszne (ale niestety w tym roku już ostatnie) pomidorki koktajlowe z działki moich rodziców. Sos do makaronu jest pyszny, kremowy i delikatny, powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem. Smacznego:) dla 2 osób:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. 3 ząbków czosnku,
3 łyżki mąki
3/4 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki (kremówki lub 18%)
pół szklanki startego parmezanu
ok. 100-150 g szpinaku
pomidorki koktajlowe (ok.15 sztuk)
ok.200-250 g makaronu kokardki
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, obtoczyć w mące i przesmażyć. Gdy będzie prawie gotowe, w osobnym garnku możemy zacząć gotować makaron. Kurczaka zdjąć z patelni, odłożyć na bok, a na tej samej patelni przesmażyć szybko czosnek. Zalać bulionem, zredukować go o połowę (poczekać, aż wyparuje), dodać szpinak i pomidorki, cały czas mieszając (szpinak bardzo szybko zrobi się miękki i zmniejszy swoją objętość). Dorzucić gotowe mięso, zalać śmietanką, doprawić, wsypać parmezan, poczekać aż sos troszkę zgęstnieje. Zalać makaron i od razu podawać.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/makaron-po-florencku.html