ßßß
SKŁADNIKI:2 jajka ugotowane na twardo4-5 kulek buraczków ćwikłowych konserwowych Orzechkilka liści sałaty (zwykłej masłowej)garść prażonych ziaren dyni lub słonecznika1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka chrzanuewentualnie sól do smaku1. Liście sałaty porwać na kawałki.2. Jajka i buraczki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z sałatą. Całość można lekko posolić3. Jogurt wymieszać z majonezem i chrzanem, polać po wierzchu.4. Całość posypać ziarnami dyni/słonecznika.Bardzo polecam buraczki Orzech, które zaskoczyły mnie bardzo swoim pysznym smakiem (nie były ani kwaśne, ani zalewa nie miała dużo octu tak jak często bywa w przypadku kupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład - buraki, woda, ocet, cukier i sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:)
Przypominam też o trwającym konkursie: