Wykonanie
Miałam ochotę na
sałatkę, ale nie wiedziałam dokładnie jaką. Córcia zażyczyła sobie
jajko na twardo więc wiedziałam tyle, że będzie jajeczna :) Po otwarciu lodówki zobaczyłam pyszne
buraczki ćwikłowe Orzech i w mojej głowie zrodził się pomysł na nieoczywiste połączenie, które okazało się tak dobre, że z pewnością jeszcze je powtórzę. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrały a ziarna dyni dodały cudownej chrupkości!
SKŁADNIKI:2
jajka ugotowane na twardo4-5 kulek
buraczków ćwikłowych konserwowych
Orzechkilka liści
sałaty (zwykłej
masłowej)garść prażonych ziaren dyni lub
słonecznika1 łyżka
jogurtu greckiego/naturalnego1 łyżeczka
majonezu1 łyżeczka
chrzanuewentualnie
sól do smaku1. Liście
sałaty porwać na kawałki.2.
Jajka i
buraczki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z
sałatą. Całość można lekko posolić3.
Jogurt wymieszać z
majonezem i
chrzanem, polać po wierzchu.4. Całość posypać ziarnami dyni/słonecznika.Bardzo polecam
buraczki Orzech, które zaskoczyły mnie bardzo swoim pysznym smakiem (nie były ani kwaśne, ani zalewa nie miała dużo
octu tak jak często bywa w przypadku kupnych
buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od
buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład -
buraki,
woda,
ocet,
cukier i
sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:)
Przypominam też o trwającym konkursie: