Wykonanie
Na zachodzie bardzo modne jest połączenie "peanut butter and jelly" czyli
masła orzechowego i
dżemu. Zaciekawiło mnie ono, tym bardziej że lubię połączenie słodko-słone. Posanowiłam zrobić babeczki - pyszne, mięciutkie muffinki z dodatkiem
masła orzechowego, skrywające w sobie odrobinę
dżemu, posypane pokruszonymi orzeszkami. I wiecie co, ciężko się było od nich oderwać :)
SKŁADNIKI:1,5 szkl
mąki1 szkl
cukru (można użyć pół na pół biały i brązowy)1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 szkl
mleka1 duże
jajko1/3 szkl
oleju1/2 szkl
masła orzechowego (u mnie Primavika)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (można zastąpić łyżką
cukru z prawdziwą
wanilią)
marmolada owocowagarść orzeszków arachidowych*
marmolada musi być taka, żeby się nie "rozpłynęła w trakcie pieczenia", może to być też kawałek
owoca ale też niezbyt soczystego np.
truskawka lub
wiśnie z kompotu dobrze odsączone - jeśli nie macie pewności co do swojego
dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować
dżemem lub wydrążyć
ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem:)1. W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche:
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól.2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre -
mleko,
jajko,
olej,
masło orzechowe i ekstrakt
waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem.
3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę
dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki -
dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć ok 3/4 foremki bo rośnie w trakcie pieczenia.4. Orzeszki włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Pokruszonymi orzeszkami posypać wierzch babeczek.5. Piec do zrumienienia ok 20 min w 175*C.
Inspiracja: Eats Well With Others