ßßß
SKŁADNIKI:1,5 szkl mąki1 szkl cukru (można użyć pół na pół biały i brązowy)1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 szkl mleka1 duże jajko1/3 szkl oleju1/2 szkl masła orzechowego (u mnie Primavika)2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić łyżką cukru z prawdziwą wanilią)marmolada owocowagarść orzeszków arachidowych*marmolada musi być taka, żeby się nie "rozpłynęła w trakcie pieczenia", może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone - jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym nożykiem dziurkę od wierzchu babeczki a otwór zakryć później orzeszkiem:)1. W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem.
3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć ok 3/4 foremki bo rośnie w trakcie pieczenia.4. Orzeszki włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Pokruszonymi orzeszkami posypać wierzch babeczek.5. Piec do zrumienienia ok 20 min w 175*C.
Inspiracja: Eats Well With Others