Wykonanie
Dziś chciałam Wam przedstawić kolejny po paprykarzu z
kaszą jaglaną i
maśle sezamowym produkt z paczki od firmy Primavika - tym razem będzie to
masło orzechowe:)
Masło orzechowe bez dodatku
soli i
cukru PrimavikaMasa netto: 350g - w szklanym słoiczku.Jego skład to:
orzechy arachidowe 94%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz
palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), aromat: wanilina.Nie ma tu więc
soli,
cukru, żadnych konserwantów ani glutaminianów.Produkt prawie w całości zrobiony jest z
prażonych orzeszków arachidowych (a nie z wytłoczyn po produkcji
oleju arachidowego jak to bywa w masłach gorszej jakości), będących źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu) oraz witaminy B3 (niacyny). Ponadto charakteryzują się dużą zawartością
białka, przez co polecane są zwłaszcza wegetarianom i weganom, a także sportowcom. Mogą je również spożywać diabetycy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.Porównując to
masło do wyrobów innych producentów, 94% to bardzo wysoki wynik w rankingu na zawartość
orzechów w
maśle orzechowym - pozwala on zakwalifikować je do najlepszych
maseł orzechowych na polskim rynku.
Masło zrobione z takiej ilości
orzechów nie tylko dodaje energii, ale też utrzymuje uczucie sytości naprawdę na długi czas. Pozostałe 6% stanowią letycyna sojowa, tłuszcz
palmowy oraz wanilina (według mnie zbędna).Gdy przeczytałam, że
masło to nie zawiera
cukru ani
soli, spodziewałam się, że może być troszkę mdłe w smaku, ale nic bardziej mylnego! Smak to dosłownie same orzeszki! Miałam akurat w domu otworzone
masło innej firmy (z
cukrem) i z ciekawości porównywałam je pod względem słodkości - jak dla mnie nie było większej wóżnicy, to bez
cukru smakowało tak samo dobrze. A jeśli komuś wydawałoby się zbyt neutralne w smaku -zawsze przecież może sobie, w zalżności od upodobań i zastosowania - dosłodzić lub dosolić ;)Konsystencja jest idealna - nie za gęste, nie za rzadkie, ł adnie się rozsmarowuje. Lekko wyczuwalne są drobinki orzeszków.

Dzięki temu, że nie ma
cukru ani
soli, jego zastosowanie jest bardziej wszechstronne - możemy je podać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych.W wersji na słodko, podobnie jak
masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek,
pieczywa chrupkiego,
andrutów,
krakersów,
wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy
muesli. Można go dodawać do
lodów, deserów, koktajli, jak również do
ciastek, babeczek, ciast i kremów.W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do
mięs,
sosów czy warzyw.Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :)Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie
masła orzechowego i
dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki.W wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z
chrzanem i
masłem orzechowym.Tosty francuskie z
masłem orzechowym i
dżemem4 kromki
pieczywa1
jajko4 łyżki
mlekamasło orzechowedżem truskawkowy lub malinowy
olej do smażenia
Jajko roztrzepać widelcem z
mlekiem, dwie kromki
chleba posmarować
dżemem i dwie
masłem orzechowym. Złożyć kanapki (
dżem i
masło idą do środka), kanapki zmoczyć z obu stron w
jajku z
mlekiem i usmażyć na rozgrzanej patelni.

Muffinki z
masłem orzechowym i
dżemem
Kotlety drobiowe z
chrzanem i
masłem orzechowym
Podsumowując:
masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków i dań, gdyż tak do podjadania wolę jednak
masło orzechowe z kawałkami
orzechów. Brak zawartości
soli i
cukru spowodował więcej możliwości jego zastosowania.Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa
polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie.Więcej o firmie i jej produktach można przeczytać na stronie producenta: Primavika