ßßß Cookit - przepis na Muffinki z krówkami i jabłkiem

Muffinki z krówkami i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Te muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać.
SKŁADNIKI (na ok 20 standardowych muffinek)
300g mąki
80g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną)1/3 szklanki oleju
1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone)
100g kruchych krówek (drobno pokrojonych)
Kruszonka:
100g mąki (dałam troszkę więcej)
80g masła
3 łyżki cukru
4 drobno pokrojone krówki
1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
2. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać.
3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec ok 25 min w 200*C.
Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/muffinki-z-krowkami-i-jabkiem.html