Wykonanie
Te muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych
jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane
krówki, które nadają
słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać.

SKŁADNIKI (na ok 20 standardowych muffinek)300g
mąki80g
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1 płaska łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko300ml gęstego
jogurtu naturalnego/śmietany (lub
jogurtu zmieszanego ze
śmietaną)1/3 szklanki
oleju1 średnie
jabłko (obrane i drobno pokrojone)100g kruchych
krówek (drobno pokrojonych)Kruszonka:100g
mąki (dałam troszkę więcej)80g
masła3 łyżki
cukru4 drobno pokrojone
krówki1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.2. W misce wymieszać suche składniki (
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno
krówki i
jabłko, wymieszać.3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (
jajko,
olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać.4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec ok 25 min w 200*C.


Inspiracja: Szefowa w swojej kuchni