Wykonanie
Już kiedyś dodawałam ten przepis, ale postanowiłam go odświeżyć, bo w drodze do ideału wprowadziłam sporo modyfikacji. To nasze ulubione muffinki. Każdy po ich zjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne
jabłka, słodka
krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-)

(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)Ciasto:300g
mąki1 płaska łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1
jajko300ml gęstego
jogurtu naturalnego lub
śmietany (lub
jogurtu zmieszanego ze
śmietaną)1/3 szklanki
oleju1 średnie
jabłko, obrane i drobno pokrojone100g drobno pokrojonych
krówekKruszonka:100g
mąki80g
masła3 łyżki
cukru2 krople
aromatu waniliowego4 drobno pokrojone
krówki1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.2.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone
krówki i pokrojone i obrane
jabłko. Mieszamy.3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy
jajko,
jogurt, i
cukier. Dodajemy
olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

