ßßß
(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)Ciasto:300g mąki1 płaska łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia80g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną)1/3 szklanki oleju1 średnie jabłko, obrane i drobno pokrojone100g drobno pokrojonych krówekKruszonka:100g mąki80g masła3 łyżki cukru2 krople aromatu waniliowego4 drobno pokrojone krówki1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
