ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-)

Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-)

nazwa

Wykonanie

Mój nowy, absolutny i bezwzględny faworyt jeśli chodzi o muffinki. Nie myślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK . Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)
(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
niecałe 100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
4 drobno pokrojone krówki
1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.
3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.
4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.
5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/muffiny-z-jabkiem-krowkami-i-kruszonka.html