Wykonanie
Smaczne, kolorowe ciasto -
słodycz kremu z
mascarpone przełamana została
wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona
galaretką :)

SKŁADNIKI:(na tortownicę 28 cm)5
jajek2/3 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki suchego
makuMasa:250 g
mascarpone375 ml
śmietanki 30%2
śmietan-fixy6-7 łyżek
cukru pudruDodatkowo:1 słoik
dżemu wiśniowego Orzech1
galaretka czerwona1
galaretka żółta/zielona1.
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szkl wrzątku, a żółtą w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia.2.
Biszkopt:
Białka ubić, dalej ubijając dodać
cukier a następnie
żółtka.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z
makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić
biszkopt z powrotem do piekarnika i wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach.3.
Biszkopt przekroić na pół, górny blat ułożyć w tortownicy przypieczonym wierzchem do dołu, posmarować
dżemem wiśniowym.


4. Z drugiego blatu wyciąć foremką kwiatuszki. Ściąć przypieczoną część z każdego z nich (posłużą jaką podstawa pod
galaretkę), a w pozostałej warstwie kwiatków wyciąć malutkie kółeczka - środki kwiatuszków (ja zrobiłam to przyrządem do wydrążania
jabłek).

5. Masa:
Śmietankę ubić lekko, dodać
śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.6. Na
biszkopt z
dżemem wyłożyć masę z
mascarpone, odkładając ok. 3 łyżki na posmarowanie wierzchu. Przykryć
biszkoptem z wyciętymi kwiatkami. Odłożoną masą posmarować wierzch (poza otworami).7. W środek każdego otworu włożyć ściętą wcześniej warstwę z każdego kwiatka (można też ponownie wcisnąć foremkę w każdy otwór aby nadać ponownie ładny kształt kwiatka)), a następnie lekko tężejącą
czerwoną galaretkę (nie może być zbyt zbyt gęsta, bo nie będzie wyraźnie widać kwiatków). Odstawić do lodówki do stężenia.8. Na wierzch (po całości) wylać tężejącą żółtą/zieloną
galaretkę. W środek każdego kwiatka wcisnąć delikatnie palcem środeczki z ciasta.Odstawić do lodówki do stężenia.

