ßßß Cookit - przepis na Biszkopt: (rzucany)

Biszkopt: (rzucany)

nazwa

Wykonanie

Smaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :)
SKŁADNIKI:(na tortownicę 28 cm)
5 jajek
2/3 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suchego maku
Masa:
250 g mascarpone
375 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
6-7 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego Orzech
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta/zielona
1. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szkl wrzątku, a żółtą w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
2. Biszkopt: Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić biszkopt z powrotem do piekarnika i wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach.
3. Biszkopt przekroić na pół, górny blat ułożyć w tortownicy przypieczonym wierzchem do dołu, posmarować dżemem wiśniowym.
4. Z drugiego blatu wyciąć foremką kwiatuszki. Ściąć przypieczoną część z każdego z nich (posłużą jaką podstawa pod galaretkę), a w pozostałej warstwie kwiatków wyciąć malutkie kółeczka - środki kwiatuszków (ja zrobiłam to przyrządem do wydrążania jabłek).
5. Masa: Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.
6. Na biszkopt z dżemem wyłożyć masę z mascarpone, odkładając ok. 3 łyżki na posmarowanie wierzchu. Przykryć biszkoptem z wyciętymi kwiatkami. Odłożoną masą posmarować wierzch (poza otworami).
7. W środek każdego otworu włożyć ściętą wcześniej warstwę z każdego kwiatka (można też ponownie wcisnąć foremkę w każdy otwór aby nadać ponownie ładny kształt kwiatka)), a następnie lekko tężejącą czerwoną galaretkę (nie może być zbyt zbyt gęsta, bo nie będzie wyraźnie widać kwiatków). Odstawić do lodówki do stężenia.
8. Na wierzch (po całości) wylać tężejącą żółtą/zieloną galaretkę. W środek każdego kwiatka wcisnąć delikatnie palcem środeczki z ciasta.Odstawić do lodówki do stężenia.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/ciasto-z-dzemem-wisniowym-kremem.html