Wykonanie
Ulubione połączenie smakowe mojego
męża. Mimo, iż z zasady nie
jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w
sumie 5 kawałków :) Bardzo mnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie
biszkoptu piegowatego z dużą ilością
wiśniowych smaków -
dżem,
galaretka i delicje
wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu
mascarpone.Oczywiście by zaserwować to cudeńko swoim bliskim nie musicie czekać do kolejnych urodzin - możecie je zrobić po prostu na nadchodzące Święta Wielkanocne:)

SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Biszkopt: (rzucany)5
jajek2/3 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki suchego
makuWarstwa wiśniowa:1
galaretka wiśniowa rozpuszczona1 słoik
dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:375 g
mascarpone375 ml
śmietanki 30%2
śmietan-fixy6-7 łyżek
cukru pudruDodatkowo:1 duża paczka Delicji
wiśniowych1 słoik
wiśni drylowanych w soku własnym2
galaretki wiśniowe1.
Biszkopt:
białka ubić, dalej ubijając dodać
cukier a następnie
żółtka.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z
makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić
biszkopt z powrotem do piekarnika i wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach.2. 1
galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z
dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby zgęstniała.3. Pozostałe 2
galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku i odstawić do wystudzenia.4.
Biszkopt przekroić na pół, 1 blat włożyć z powrotem do tortownicy, wylać
dżem z
galaretką, przykryć drugim
biszkoptem i odstawić do lodówki do stężenia.5. W czasie gdy warstwa z
dżemem tężeje, zrobić masę.
Śmietankę ubić lekko, dodać
śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.6.
Biszkopt z
galaretką wyjąć z lodówki, posmarować masą i wyłożyć na nią Delicje (
czekoladą do dołu). Na
ciastka ułożyć
wiśnie i całość zalać tężejącą
galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie można ozdabiać.




A tak sobie poradziłam, gdy się okazało, że moja tortownica jest za niska, żeby wylać w nią wierzchnią warstwę
galaretki:
