ßßß Cookit - przepis na Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową

Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową

nazwa

Wykonanie

Kruche, soczyste, smakowite mięsko pod pierzynką z marchewki, cebulki, papryki, pieczarek i sera żółtego. Na prawdę przepyszne!
Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo . Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości.
SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób)
40-50 dag schabu* w plastrach
30 dag pieczarek
1 papryka czerwona
2 duże marchewki
1 duża cebula
2 łyżki (czubate) majonezu
2 łyżki (czubate) keczupu
15 dag sera żółtego w kostce
* zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa
1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Przyprawa do mięs Knorr). Odstawić do lodówki.
2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku.
Uwaga: tak przygotowane mięso i warzywa można schować do przykrywanych pojemników i resztę potrawy przygotować na drugi dzień.
3. Mięso rozłożyć płasko w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa.
4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach.
5. Całość piec ok 60 min w 180*C (grzanie góra-dół) do miękkości mięsa. Gdyby wierzch się za bardzo spiekał można przykryć folią aluminiową.
Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min.
6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".
Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi.
Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/schab-zapiekany-pod-pierzynka.html