ßßß
SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto:250 g masła/margaryn1 szkl cukru2 jajka50 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBudyń:2 budynie śmietankowe3 szkl mleka4 łyżki cukruPonadto:4-5 dużych słodkich jabłekcukier puder do posypania1. Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (O tym, że nie lubię wałkować ciasta i jak tą czynność omijam pisałam już przy okazji Sernika z brzoskwiniami. Tu postępuję tak samo: szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się skleja).Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)1) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 15 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić2) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć2. Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto.