Wykonanie
Kruche ciasto, kosteczki
jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi
jabłkami czy ciast przekładanych
jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z
jabłkami jakie
jadłam - nic dodać, nic ująć.
SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto:250 g masła/margaryn1 szkl
cukru2
jajka50 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBudyń:2 budynie
śmietankowe3 szkl
mleka4 łyżki
cukruPonadto:4-5 dużych słodkich
jabłekcukier puder do posypania1.
Margarynę zmiksować z
jajkami i
cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (O tym, że nie lubię wałkować ciasta i jak tą czynność omijam
pisałam już przy okazji Sernika z
brzoskwiniami. Tu postępuję tak samo:
szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki
czemu wszystko ładnie się skleja).Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)1) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 15 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić2) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć2.
Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto.
3. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl
mleka z 4 łyżkami
cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl
mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na
jabłka.4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i piec ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min.Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe posypać
cukrem pudrem.