Wykonanie

Któż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-)Dzisiaj podaję Wam pierwszą wersję tego deseru. Przygotowywała go moja Córka, ale udało mi się szybko zrobić fotki. Ten deser powstał na bazie
mascarpone z dodatkiem
żółtek i ubitych
białek. Był pyszny, choć przygotowując go tak na szybko (tylko z kilkugodzinnym wyprzedzeniem), najlepiej przygotować go w małych pucharkach, jest bowiem lekko płynny, ale już drugiego dnia ma super konsystencję i
daje się już ładnie wyjmować z dużego naczynia. Polecam! Także tym którzy za
kawą nie przepadają. Ja z
kawy nic sobie nie robię, ale taki deser, to zjadam z rozkoszą... ;-)Przepis z Kwestii Smaku .Składniki:- 4
jajka* (osobno
białka i
żółtka)- 300ml mocnej
kawy- 50ml
likieru amaretto- 300g podłużnych
biszkoptów- 500g
serka mascarpone- 4 łyżki drobnego
cukru (u mnie
ksylitol)- ok.5 łyżek dobrego, ciemnego (gorzkiego)
kakao- szczypta
soli*Skorupki
jajek można sparzyć wrzątkiem, (
jajka włożyć do zlewu i przelać wrzątkiem prosto z czajnika).
Kawę zaparzyć, dodać
likier, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Do
żółtek dodać 2 łyżki
ksylitolu (lub
cukru) i dokładnie utrzeć na puszysty krem (ok.10 minut)W większej misce ubić
serek mascarpone, dodać do niego utarte
żółtka i lekko zmiksować.Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały
cukier i cały czas ubijać. Ubijać jeszcze przez ok.3 minuty aż masa będzie błyszcząca i gęsta.
Białka połączyć delikatnie z masą z
mascarpone, najlepiej w
trzech etapach, po każdym dokładnie mieszając łyżką.Połowę
biszkoptów na moment zanurzać w
kawie i wykładać na spód naczynia. Na
biszkopty wyłożyć połowę masy, wyrównać, posypać przez sitko połową
kakao.



Wyłożyć pozostałe
biszkopty nasączone
kawą i wyłożyć pozostały krem. Powierzchnię wyrównać i obsypać
kakao.

Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej do drugiego dnia.




Smacznego ;-)

