Wykonanie

Sezon
szparagowy w pełni. Dzisiaj polecam naszą ulubioną zupę
szparagową, z dodatkiem
włoszczyzny w paski (bardzo wygodne rozwiązanie), z mnóstwem świeżego
koperku (uwielbiam...) i
makaronem lub kluskami lanymi. Do zupy można również dodać troszkę słodkiej
śmietanki, ale nie jest to konieczne. U mnie wersja z
makaronem była bez
śmietanki, mnie smakowała nawet bardziej niż z jej dodatkiem. Te zupę można również przygotować ze
szparag mrożonych, ja zawsze w sezonie zamrażam sobie
szparagi na czas zimowy. Obrane, umyte
szparagi pakuję do podwójnych worków i zamrażam (bez blanszowania). Dla wielbicieli zupy szparagowej jest to super rozwiązanie. Zimą gdy tylko najdzie nas ochota na pyszną zupkę, wyjmujemy zamrożone
szparagi, kroimy jeszcze zmrożone na kawałki i wrzucamy do zupy. Smakuje prawie jak ze świeżych.Składniki:- 0,5kg
szparag- 250g
mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża
marchew,
pietruszka,
seler i
por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce)- ok.0,5l
bulionu (rosołu domowego), może być jarzynowy lub
wody- 1 pęczek
koperku-
sól do smaku- kluski lane z jednego
jajka, lub kilka łyżek
makaronu (u mnie 3 łyżki surowego
makaronu orkiszowego)- słodka
śmietanka (nie trzeba)Do garnka wlać
bulion (można go dać więcej, ale 0,5l w zupełności wystarczy , dodać
włoszczyznę w słupki i całość podgotować. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki
szparagi, dolewamy wrzącą
wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy
solą i gotujemy ok.10 minut.

Przed końcem gotowania dodajemy do zupy
makaron (u mnie muszelki z
mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego
jajka z dodatkiem 1-2 łyżek
wody i kilku łyżek
mąki orkiszowej (lub pszennej).
Makaron lub kluski gotujemy bezpośrednio w zupie. Dorzucamy pokrojony dość grubo
koperek i możemy serwować. Kto chce może również dolać trochę słodkiej
śmietanki.

z lewej z wersja lanymi kluskami z prawej wersja z
makaronem



Smacznego :-)