Wykonanie
Ten tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny
biszkopt czekoladowy z tego przepisu, który miał być docelowo bazą do
tortu z
wiśniami, ale wyszedł mi trochę za niski (tamten miał
mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze
śmietaną z dodatkiem
mascarpone i
truskawkami. Nie tylko super wyglądał, ale również rewelacyjnie smakował, miał być głównie dla dzieci a wciągali go wszyscy. Pyszności... :-)Składniki
biszkoptu 26cm:- 7
jajek (osobno
białka i
żołtka)- 7 łyżek
ksylitolu lub
cukru, (u mnie160g)- 4 łyżki
mąki orkiszowej, u mnie typ700 (100g)- 4 łyżki
kakao (u mnie 60g)W misie miksera ubić
białka, dodać do nich
ksylitol lub
cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać po jednym
żółtku i cały czas ubijać. Na końcu dodajemy
mąkę wymieszaną z
kakao i delikatnie mieszamy
łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia,
boków nie smarujemy), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C, pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia
biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki kremu:- 350ml
kremówki 30%- 250g
mascarpone- 2-3 łyżki mielonego
ksylitolu lub
cukru pudru- kilka łyżek
konfitury truskawkowej (u mnie domowa)- 250g
truskawekW misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z
mascarpone i mielonym
ksylitolem. Masa musi być dość gęsta.Boki
biszkoptu delikatnie okroić nożem, zdjąć obręcz, wyjąć
biszkopt na papier i przekroić go na pół, powstaną dwa blaty.Dolny blat ułożyć na talerzu i posmarować go
konfiturą truskawkową. Na
konfiturę wykładamy część ubitej
śmietany z
mascarpone i wyrównujemy.
Dwie
truskawki pokroić w małą kostkę i rozłożyć na
śmietanie. Przykryć delikatną warstwą
śmietanki. Nałożyć drugi blat. Wyłożyć pozostałą
śmietanę z
mascarpone i rozsmarować na górze i na bokach
tortu. Wierzch
tortu przyozdobić pokrojonymi
truskawkami. Najlepiej całość schłodzić przed podaniem.
Smacznego :-)