ßßß
Mój ulubiony sernik na kruchym czekoladowym spodzie w wersji wiosennej z dodatkiem malin. Jak dla mnie jeszcze smaczniejszy, taka mała odmiana. Uprościłam także procedury przygotowania.Nie ubijałam białek na sztywno, tylko roztrzepałam całe jajka, nie mroziłam także ciasta. Rozkruszyłam ciasto na kruszonkę do miski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych malin. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm .Składniki kruchego ciasta:- 400g mąki orkiszowej typ750 (pszennej trochę mniej)- 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 80g ksylitolu (lub cukru)- 4 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej)- 6 łyżek dobrego, ciemnego kakaoSkładniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta rozkruszyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce.
