Wykonanie

Kolejna wersja uwielbianych przez nas
ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek.
Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku
jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy
margarynę bezmleczną i
jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej
śmietany i
jogurcie naturalnym, pychotka... :-)
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach są już super ściągnięte i chrupiące. Najlepiej przechowywać je w metalowej puszce. Z podanych składników wychodzi ok.50 sztuk. Przepis znaleziony tutaj .Składniki:- 250g
mąki jaglanej- 150g
mąki kukurydzianej- 200g
wiórków kokosowych- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 200g rozdrobnionych
orzechów (u mnie niesolone
pistacje, laskowe i włoskie)- 200g
ksylitolu lub
cukru trzcinowego- 250 zimnego
masła lub
margaryny bezmlecznej (dałam
masło)- 150ml
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
sody (nie trzeba)- szczypta
soli+
cukier trzcinowy do posypania
ciastekMasło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem
orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione
orzechy i połączyć z
ciastem.


Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę iż dodatek
sody jest zbędny, można je wówczas układać w niedużych odstępach) , rozdusić widelcem nadajac im wzór, posypać
cukrem trzcinowym i odstawić do lodówki na kilka minut (10-15 wystarczy).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C (termoobieg) do czasu aż staną się złote, z lekko przyrumienienionymi rantami.

Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero
potem można delikatnie zdejmować
ciasteczka. Najlepiej przechowywać je w zamkniętej metalowej puszce. Od razu są bardzo kruche, wręcz rozsypują się, na drugi dzień jest już lepiej, a po dwóch i później są super chrupiące.




Smacznego :-)Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html