Wykonanie
Delikatne
cielęce mięso (u mnie
udziec), z dodatkiem
tymianku, w pysznym
śmietanowym sosie (bez dodatku
mąki), z aromatem
białego wina. Niby niewiele a smak cudowny.
Cielęcina to niezbyt popularne
mięso, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji, a szkoda. Głównie kupujemy je dla dzieci, bo jest bardzo delikatne, dietetyczne i zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej dla wszystkich, nie tylko tych najmłodszych.
Cielęcina ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie, typowa pieczeń, ewentualnie gulasz. Tym razem chodził za mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem
tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek
tymianku,
białego wina (
cielęcina to jasne
mięso więc
wino czerwone raczej odpada),
cebuli,
czosnku i słodkiej
śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić
mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem
kaszy pęczak i pysznej surówki z
selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg
mięsa cielęcego (u mnie
udziec)- 1 średnia
cebula- 1-2 ząbki
czosnku- 1 łyżka suszonego
tymianku- 250ml białego
wytrawnego wina-
sól, świeżo mielony
pieprz- 1/2 łyżki
masła klarowanego- 1/2 łyżki
olej kokosowego- 50-100ml słodkiej
śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie)W garnku rozgrzać
masło klarowane i
olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę
cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku i mieszamy.
Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę
mięso.
Mięso ma się smażyć, nie może puścić
soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).
Podsmażone
mięso doprawiamy
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem, dodajemy
tymianek, podlewamy częścią
wina, przykrywamy i dusimy na małym palniku.
W trakcie duszenia dodajemy resztę
wina i ewentualnie
wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką
śmietankę, trochę
wody i całość zagotowujemy.
Sprawdzamy czy
mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami. U mnie z
kaszą pęczak. Całkowity czas smażenia
mięsa (z duszeniem i podsmażaniem) trwał ponad 1,5h.
Smacznego:-)