Wykonanie

Tradcycyjne pączusie
serowe są na blogu już od jakiegoś czasu, u mnie zajadają się nimi wszyscy, są przepyszne... :-) Dzisiaj troszkę zmieniłam smak pączusi, dodałam do nich
cynamonu i
serek waniliowy zamieniłam na
twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne...:-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez
cukru, słodzone i posypywane
ksylitolem, smażone na
oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g
twarogu sernikowego z wiaderka- 4 duże
jajka "L"- 1 szklanka*
mąki orkiszowej białej- 1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4 łyżki
ksylitolu lub wg uznania (lub
cukru)- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżki
spirytusu lub np.
rumu- 1 płaska łyżeczka mielonego
cynamonu- mielony
ksylitol do posypania (lub puder)-
olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub
oliwa)Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki
mąki tortowej.* szklanka o poj.250mlW misie miksera ubić
jajka z
ksylitolem, dodać partiami
twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
cynamon i
spirytus lub
rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku rozgrzewamy
olej kokosowy lub
oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego
oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej zsuwamy je do tłuszczu. Smażymy je po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy nie wypływa z nich surowe ciasto.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Lekko przestudzone posypujemy mielonym
ksylitolem .

Mój Mały pomocnik w akcji:-)Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. :-)






Smacznego :-)