Wykonanie
Tak bardzo zasmakowały nam ostatnie muffinki, że na bazie tego przepisu upiekłam tym razem ciasto na dużej blaszce, dodałam jeszcze tylko
jabłka i kruszonkę. Wyszło przepyszne, baaardzo wilgotne, aromatyczne, idealne do
kawki lub
herbatki zarówno dla domowników jak i dla niespodziewanych gości, (gdy tylko mamy pod ręką wszystkie składniki). Przygotowuje się je bowiem błyskawicznie, jak to muffinki, a piecze tylko 35 minut. Smakuje wybornie zarówno jeszcze ciepłe, jak i na drugi, i trzeci dzień. Niewątpliwą zaletą jest duża wilgotność tego ciasta, jeśli oczywiście lubimy wilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-)Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm.Ciasto jest bez
cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na
mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na
oleju kokosowym.Składniki suche:- 640g
mąki orkiszowej, u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 płaskiej łyżeczki
sody- 2/3 płaskiej łyżeczki
soli- 1,5 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)Składniki mokre:- 400ml
mleczka kokosowego (cała puszka)- 100g
oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki
mleka ryżowego lub owsianego- 4
jajkaDodatkowo:- 2
jabłka- 200g
malin (dałam mrożone)- mielony
ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba)-
płatki migdałów do posypania ciastaSkładniki kruszonki:- 170g
mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego
oleju kokosowego- 100g
ksylitolu- 30g
płatków migdałów- 1 łyżka
mleka ryżowego lub owsianegoZ podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić.W jednej misce roztrzepać delikatnie
jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać, dołożyć do nich obrane i pokrojone w kostkę
jabłka. Najlepiej by wszystkie składniki mokre były w temperaturze pokojowej.W drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki.Następnie do miski ze składnikami suchymi dolewamy składniki mokre i mieszamy całość, tylko do połączenia składników.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Układamy na cieście zamrożone
maliny i obsypujemy całość przygotowaną wcześniej kruszonką.
Ja posypałam jeszcze dodatkowo
płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 200*C ok.35 minut na programie góra-dół.Wystudzone ciasto posypałam mielonym
ksylitolem.
Smacznego :-)