Wykonanie

Już kiedyś
pisałam jak bardzo zauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie
ciasto drożdżowe z dodatkiem
śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za
ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być
ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku
jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-)Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm.Składniki ciasta:- 500g
mąki orkiszowej u mnie typ750- 80g
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka
ksylitolu z
wanilią- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 60g
oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) + 20g
wody (zamiennie można dać 80g
masła)- 1 paczka suchych
drożdży- 1 szklanka przecieru z dyni*- 0,5 szklanki
mleka owsianego lub
ryżowego (+3 łyżki dodatkowo gdyby przecier
dyniowy był zbyt gęsty)- szczypta
soli-
skórka pomarańczowa, u mnie gotowa Oetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g
mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego
oleju kokosowego- 100g
ksylitolu- 30g
płatków migdałów- 1 łyżka
mleka owsianego lub
ryżowegoDodatkowo:-
płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)-
śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier
dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1.
Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę
wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa to chwilę. Następnie całość miksujemy na gładką masę.2.
Dynię przekrawamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.200*C i pieczemy ok.50 minut (lub do miękkości). Następnie wydrążamy środek z pestkami a resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skóry, miksuję razem z nią. Ten przecier
dyniowy jest troszkę gęściejszy dlatego dodałam do ciasta więcej
mleka.Resztę przecieru można zamrozić w pojemniczkach lub spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw.

Suche składniki (
mąka,
ksylitol,
cukier,
drożdże,
sól,
skórka pomarańczowa) mieszamy w misce, dodajemy do nich letnie
mleko, roztopiony
olej kokosowy,
wodę, przecier
dyniowy i wyrabiamy. Mieszamy całość do połączenia składników (gdy jest zbyt gęste dodajemy troszkę więcej
mleka, ja dolałam 3 łyżki, użyłam przecieru pieczonego w piekarniku, który jest gęściejszy niż gotowany).Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok.1-1,5h do podwojenia objętości. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzony równo.

Wykładamy
śliwki i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ja posypuję jeszcze dodatkowo
płatkami migdałów. Odstawiamy na ok.30 minut.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.30-35 minut.




Smacznego :-)