Wykonanie

Uwielbiane przez nas
ciasto drożdżowe, bardzo wilgotne, z dużą ilością
owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego
mleka dałam owsiane i część
masła zamieniłam na
olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo
owoców i kruszonki, dlatego placek
drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie
rabarbaru i
truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam.Składniki ciasta:- 500g
mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po 250g pszennej i orkiszowej)- 5
żółtek (z dużych jaj)- 250ml
mleka owsianego (lub zwykłe)- 3/4 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 100g
masła- 20g
oleju kokosowego- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 50g świeżych
drożdży- 1 łyżka
spirytusu (nie trzeba)- szczypta
soliSkładniki kruszonki:- ok.160g
mąki orkiszowej- ok.80g
masła- ok.100g
ksylitolu (lub
cukru)Dodatkowo:-
rabarbar i
truskawki (ok.600-800g)-
płatki migdałów (nie trzeba)- 2 łyżki
cukru trzcinowego (nie trzeba)
Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać
cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego
mleka i kilka łyżek
mąki, dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.

W drugim kubeczku roztopić
masło, dodać do niego
olej kokosowy i odstawić.W misie miksera ubić
żółtka z
ksylitolem i szczyptą
soli na gładką, puszystą masę.Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę
mleka,
mąkę, przestudzone
masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić. Nigdy nie wyrabiam zbyt długo
ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, mieszam dosłownie chwilę tak, by wszystko razem się połączyło. Pod koniec dodaję
spirytus i jeszcze raz mieszam.Blaszkę posmarować
masłem i wyłożyć na nią ciasto, starać się równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.Na ciasto wyłożyć umyte i odszypułkowane
truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany i pokrojony
rabarbar. Można
owoce przed wyłożeniem na ciasto wymieszać razem w misce i dopiero wówczas wyłożyć.

Z zimnego
masła,
mąki oraz
ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.Ja posypuję jeszcze dodatkowo
płatkami migdałów i obsypuję
cukrem trzcinowym.

Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu).





Smacznego ;-)