ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiane przez nas ciasto drożdżowe, bardzo wilgotne, z dużą ilością owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam.
Składniki ciasta:
- 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po 250g pszennej i orkiszowej)
- 5 żółtek (z dużych jaj)
- 250ml mleka owsianego (lub zwykłe)
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 100g masła
- 20g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżka spirytusu (nie trzeba)
- szczypta soli
Składniki kruszonki:
- ok.160g mąki orkiszowej
- ok.80g masła
- ok.100g ksylitolu (lub cukru)
Dodatkowo:
- rabarbar i truskawki (ok.600-800g)
- płatki migdałów (nie trzeba)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba)
Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W drugim kubeczku roztopić masło, dodać do niego olej kokosowy i odstawić.
W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem i szczyptą soli na gładką, puszystą masę.
Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, mąkę, przestudzone masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić. Nigdy nie wyrabiam zbyt długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, mieszam dosłownie chwilę tak, by wszystko razem się połączyło. Pod koniec dodaję spirytus i jeszcze raz mieszam.
Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto, starać się równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.
Na ciasto wyłożyć umyte i odszypułkowane truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany i pokrojony rabarbar. Można owoce przed wyłożeniem na ciasto wymieszać razem w misce i dopiero wówczas wyłożyć.
Z zimnego masła, mąki oraz ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym.
Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu).
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-na-mace-orkiszowej-z.html