Wykonanie
Placek
drożdżowy od dawna pojawia się w mojej rodzinie na wielu rodzinnych imprezach jak i nie tylko. Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, zarówno pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek
drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi
mieć również baardzo dużo
owoców i kruszonki:)Składniki:-3
żółtka-1/4 kostki
masła-62,5g-250ml
mleka-50g
drożdży-550g
mąki orkiszowej białej (lub 500g pszennej)-szczypta
soli-1/4 szklanki
oleju-1/4 szklanki
cukru trzcinowego+
owoce, np.
rabarbar,
śliwki,
truskawki,
jabłkaŻółtka utrzeć ze szczyptą
soli,
cukrem trzcinowym i rozkruszonymi
drożdżami, na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić
masło z 1/2 szklanki
mleka,, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać pozostałe
mleko i
olej). Do miski z utartymi
żółtkami dodajemy
mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie wlewamy jeszcze dość gorące
mleko z
masłem i
oliwą. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo
ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Gotowe ciasto nie powinno się kleić, jest również bardzo elastyczne. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na to wykładamy
owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze dodatkowo
płatkami migdałów i
cukrem trzcinowym-
daję mniej do kruszonki (bardzo lubimy jak chrupie na cieście). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać.Kruszonka:-ok.1/2 kostki
masła-
mąka orkiszowa ok.1 szklanka-
cukier trzcinowy lub
ksylitol ok. 1/4-1/2 szklankiDo
masła dodać
cukier według uznania i
mąkę. Rozkruszyć w rękach do uzyskania grudek kruszonki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i pieczemy ok.30 minut (grzanie góra-dół- jak na termoobiegu musi być niższa temp. lub krótszy czas pieczenia)
Smacznego!:)