Wykonanie

Kolejna wersja tak uwielbianej przez nas
sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość
sera przełamana
słodyczą dojrzałej
gruszki, z dodatkiem
orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego,
wytrawnego wina... :-)Składniki na 4 porcje:-
sałata lodowa- kilka garści ruccoli- kilka garści
roszponki- kilka rodzajów
sera z niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp.- ok.1/2 miękkiej, dojrzałej
gruszki (na osobę)- ziarna prażone na patelni- kilka
orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich)- gęsty sos balsamico (do dekoracji)Sos do
sałaty:- 1 łyżeczka
musztardy francuskiej- 1 łyżeczka
musztardy dijon- 2 łyżki
octu balsamicznego- 6-8 łyżek
oliwy z oliwek- 2 łyżeczki
ksylitolu (lub
miodu, ew.
cukru)- świeżo mielony
pieprz- 1 ząbek
czosnku (nie trzeba)Do miseczki zmiażdżyć ząbek
czosnku, dodać
musztardy,
pieprz,
ksylitol oraz
ocet balsamiczny i zamieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy
oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Sos musi
mieć jednolitą konsystencję.
Sałatę lodową porozrywać na kawałki, wrzucić do miski, dodać ruccolę i
roszponkę. Dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać.( Można również wyłożyć na talerze suche
sałaty, dodać pozostałe składniki i dopiero wówczas całość polać przygotowanym sosem. Ja jednak wolę nakładać już wymieszaną
sałatę, wówczas mam pewność, że każdy kęs jest z zawartością sosu. Na imprezy polecam jednak polewać
sałatę dopiero na talerzu).Wymieszaną
sałatę rozdzielić na talerze. Na każdej porcji ułożyć po plastrze każdego rodzaju
sera (ja miałam 4 różne rodzaje, ilość oczywiście dowolna), dodać pokrojoną w cienkie plastry
gruszkę, posypać rozkruszonymi
orzechami oraz uprażonymi ziarnami.

Całość polać dekoracyjnie (ale także dla walorów
smakowych) gęstym balsamico.Idealnie smakuje wówczas gdy każdy kęs zawiera po troszku każdego ze składników.




Smacznego :-)
