Wykonanie

Latem warto przygotować trochę inną niż tradycyjna zupę
pomidorową. U nas zagościła ostatnio przepyszna zupa- krem ze świeżych
pomidorów, z dodatkiem gorgonzolli i nutą
kokosa- idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna.Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.Składniki:- 2kg świeżych
pomidorów (u mnie odmiana lima)- 1 duża
cebula (lub 2 średnie)- 5 ząbków
czosnku- 1 puszka
mleka kokosowego- duża garść świeżej
bazylii- 0,5l
bulionu-
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku- ok.200g
makaronu (u mnie
nitki orkiszowe)- ok.150g
sera gorgonzolla- 2-3 łyżki
oleju kokosowego- kilka pociętych świeżych listków
bazylii do posypania
Pomidory umyć, zalać w garnku wrzątkiem i chwilę pogotować.
Wodę odlać do garnuszka i odstawić będzie potrzebna do zupy.
Pomidory obrać ze skóry (z moich odchodziła bardzo łatwo) odstawić na chwilę.W większym garnku rozgrzać
olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę, lekko zrumienić, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki
czosnek i chwilę podsmażyć. Do garnka dodać obrane
pomidory,
bulion,
wodę od gotowania
pomidorów, dorzucić
makaron i pogotować ok.15-20 minut. Następnie zestawić garnek z palnika, dodać
mleko kokosowe, 50g
sera oraz listki
bazylii i całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Najlepiej przygotować zupę wcześniej gdy postoi jeszcze trochę się zagęści. Można także zagęścić zupę
skrobią kukurydzianą, dla nas jej gęstość była wystarczająca. Podawać z kawałkami pokrojonej gorgonzolli, które fajnie się rozpuszczają w gorącej zupie.Bardzo dobra również na zimno, jako lekki chłodnik
pomidorowy. Można posypać pociętymi drobno listkami świeżej
bazylii. Można także podawać z grzankami polanymi
oliwą z oliwek, wówczas mamy lekkie danie obiadowe lub letnią kolację.




Smacznego :-)